[O2] TUTORIAL - Montaż grzanych siedzeń

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• krzynol
    odpowiedział(a)
    spokojnie się da odpalić, inne opinaowanie niż w cliamtroniku będzie, ale zagoli

Zostaw komentarz:

• meridomaniak
    odpowiedział(a)
    Czy ktoś zakładał już podgrzewane fotele do o2 fl climatic? Aktualnie jest manualna klima, ale będę robił z niej climatic według opisu na forum, Jak z podłączeniem pinów w w tym panelu?

Zostaw komentarz:

• robreg
    odpowiedział(a)
    beatnik, na chwilę obecną chyba tylko Misiek_wro sprzedaje maty do O2 na alledrogo - dziś do mnie paczka przypełzła, aż chce się brać za montaż :-) Ja od Miśka wziąłem same maty, ale można komplet, z wiązkami foteli (ja ten fragment rebusa będę robił we własnym zakresie, jak ktoś chętny, mogę swoją wydumkę po zakończonej całej operacji opisać).

Prócz mat trzeba zdobyć 7 obudów kostek (niektóre dość niespotykane), trochę pinów do osprzętu VW, poza tym lutownica, taśma parciana, trochę przewodów 2,5mm2, trochę przewodów 1,5mm2 i można ruszać do walki ze smokiem.

Swoje źródełko obudów kostek znalazłem w ASO Wimar w Warszawie na Modlińskiej - dział części jest tam pomocny i nie robi łaski, że żyje, tylko cierpliwie znosi dziwne pytania o ceny części, przez co człowiek od razu ma ochotę akurat im dawać zarabiać.

Dobrym źródłem pinów do tych kostek jest alledrogo i wyszukiwanie w tytułach po łańcuchach pin VW - nie trzeba wcale płacić po kilkanaście złotych za kabel serwisowy z dwoma pinami w VW AG.

Jak uda mi się zrobić poprawnie wiązkę, to opiszę co i jak wchodzi do sterownika (nie jestem pewien, czy mi się to uda, więc na razie dezinformacji siać nie zamierzam).

Zostaw komentarz:

• beatnik
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez JerzyM73
    beatnik, ja też zgłębiałem ten temat jak pewnie wcześniej czytałeś.
    Zdecydowałem się na usługę fachowców z firmy http://mmaudio.pl/#1 - polecam w 100%.
    Maty karbonowe bardzo szybko grzeją, przełącznik w obudowie fotela ( w plastiku) dwa stopnie, bardzo dyskretnie zamontowane - bardzo praktyczne, koszt mat na siedzenia przednie
    600 zł + montaż 300 zł. Mam je założone już 2 miesiące i jest OK. Jutro jak dam radę to wrzucę foty jak to wygląda .
    Też się zastanawiałem nad ori matami ale potrzebowałem na wszytko FV.
    Trochę masz daleko z Rzeszowa ale może warto .
    Chłopaki maja doświadczenie w elektronice i tapicerstwie sam. od razu gościu zauważył fuszerkę ASO jak mi wymieniali boczne poduszki w boczkach (siedzenia dynamik) - chodzi o te spinki przy drutach.

hej
    widze ze cena rozsadna, ja generalnie nie mam cisnienia, auto stoi w garazu i jakos grzanie nie jest dla mnie priorytetem. Myśle o tym jako o bajerze , tak przy okazji jak już zrobie moda climatica to moge to, ale jak nie dostane w dobrej cenie mat to sie pewnie nie zdecyduje.

Zostaw komentarz:

• JerzyM73
    odpowiedział(a)
    beatnik, ja też zgłębiałem ten temat jak pewnie wcześniej czytałeś.
    Zdecydowałem się na usługę fachowców z firmy http://mmaudio.pl/#1 - polecam w 100%.
    Maty karbonowe bardzo szybko grzeją, przełącznik w obudowie fotela ( w plastiku) dwa stopnie, bardzo dyskretnie zamontowane - bardzo praktyczne, koszt mat na siedzenia przednie
    600 zł + montaż 300 zł. Mam je założone już 2 miesiące i jest OK. Jutro jak dam radę to wrzucę foty jak to wygląda .
    Też się zastanawiałem nad ori matami ale potrzebowałem na wszytko FV.
    Trochę masz daleko z Rzeszowa ale może warto .
    Chłopaki maja doświadczenie w elektronice i tapicerstwie sam. od razu gościu zauważył fuszerkę ASO jak mi wymieniali boczne poduszki w boczkach (siedzenia dynamik) - chodzi o te spinki przy drutach.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    beatnik, popytaj miśka

Zostaw komentarz:

• beatnik
    odpowiedział(a)
    wlasnie tak zglebiam temat, ale mat grzewcznych nie widze nigdzie na necie do kupienia ;/

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    A nie lepiej się nie pieprzyć i kupić taki ORI komplet ???

Do tego gościu dokłada 2 sterowniki (porzebny jest jeden), drugi do opchnięcia za 90 PLN.

Hmmmm, tak patrzę i to jest do Octavii 1.
    Nie jestem pewien czy przypasuje.

Tu są do O2

Nawet nasz misiaczek sprzedaje:

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Enriquez
    o ile taki w ogóle tam jest
    jak z vw to jest, ale może mieć inną charakterystykę

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    Z podłączeniem nie ori mat do Climatronica jest taki problem, że nie wiadomo jak się zachowa czujnik temperatury w macie (o ile taki w ogóle tam jest).

Link nie działa.

Zostaw komentarz:

• JerzyM73
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol
    ori to w tym niedużo, wręcz jeden wielki drut :? :wink:
    Masz rację, jeden wielki gruby drut który wyczuwa się pod tyłkiem.
    Marcin, byłem u tego tapicera pod Pabianicami i może mi założyć maty z VW stosowane do siedzeń Recaro -są nawet grzania boków foteli - koszt taki sam jak tych mat które przytoczyłem -około 600 zł.
    Moje pytanie do Ciebie - czy można te maty podłączyć pod klimatronik tak aby było jak w oryginale ?? - dojdzie pewnie sterownik i jakieś kabelki i wtyczki ???

Druga wersja tańsza to oddziele przyciski sterujące z zestawu http://www.sklep.agloprim...MFORT-MSH-50/40 które gość może dorzucić za 50 zeta.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    ori to w tym niedużo, wręcz jeden wielki drut :? :wink:

Zostaw komentarz:

• JerzyM73
    odpowiedział(a)
    Dzięki Marcin, zadzwonię do niech i dopytam ile chcą za takie założenie mat

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    ja robiłem podmiankę pod Pabianicami w firmie http://www.armj.com.pl/
    mistrzostwo świata jak na Maratońskiej to może i nie jest, ale za to gościu chce robić a nie strzela focha jak w TapCarze...

Zostaw komentarz:

• JerzyM73
    odpowiedział(a)
    Oryginał jest Ok ale koszt spory i modzenia dosyć dużo. Czy ktoś spotkał się z czymś takim
    http://www.sklep.agloprima.com.pl/pl...FORT-MSH-50/40 ???

Podłączenie o wiele łatwiejsze. Znacie może jakiegoś dobrego tapicera w Łodzi lub okolicach co by się montażu takich mat podjął i aby było zrobione to profesjonalnie ???

Zostaw komentarz:

• heretyk
    odpowiedział(a)
    mam 2 komplety siedzeń...
    no tak zapominam z kim gadam...

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    mam 2 komplety siedzeń...

Zostaw komentarz:

• heretyk
    odpowiedział(a)
    mam grzane z mojego Superba wymontowane świeżo i zamierzam je odpalić w O2 kobity.
    Czyli co nie chcesz grzanego tylka w S2 ? hmm...
    W kazdym badz razie ten sterownik, to taki przekaznik wiekszy od pudelka zapalek. W O2 jest podwieszony na plastikowym stelazu. O ile dobrze pamietam w prawym rogu siedzenia. Zeby go wyciągnac trzeba podważyc w jednym miejsu i przekrecic o 45 Stopni (tak bajdywaj)

Pamietam tez ze numer czesci to 1Z0 wiec w Superbie moze jest inny, warto zobaczyc w etce.

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    mam grzane z mojego Superba wymontowane świeżo i zamierzam je odpalić w O2 kobity.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Enriquez, jak masz grzane to powinien być,
    a jak kombinowane, to sprawdź czy jest pod fotelem pasażera
    wygląda ten sterownik jak duży przekaźnik samochodowy

Zostaw komentarz:

• heretyk
    odpowiedział(a)
    aha, czyli jak mam grzane fotele, to tego nie trzeba dokupywać?
    Teraz nie skumałem pytania. Powiedz co chcesz zrobic, to postaram sie pomoc.

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    aha, czyli jak mam grzane fotele, to tego nie trzeba dokupywać?

Zostaw komentarz:

• heretyk
    odpowiedział(a)
    w którym miejscu znajduje się sterownik grzania foteli?
    jest w okolicy wtyczki fotela pasażera?
    Jest wpięty w stelaż fotela w jego przedniej części. Blisko wtyczki, ale nie w bezpośrednio obok.

Sterownik tylnich foteli jest gdzies w prawym slupku C ale nigdzie nie moglem zlokalizowac gdzie....

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    w którym miejscu znajduje się sterownik grzania foteli?
    jest w okolicy wtyczki fotela pasażera?

Zostaw komentarz:

• heretyk
    odpowiedział(a)
    Coz Kolega Krzynol mnie uprzedzil, ale ja i tak opieralem sie na jego poradach wiec nalezala mu sie palma pierszenstwa

Wrzuce tylko swoje 2 grosze. Ja zakladalem podgrzewanie w Mint do foteli skorzanych. W wiekszosci wszystko sie pokrywa. Z tym ze ja mialem do czynienia z climatic a nie climatronic dlatego kable do potencjometrow (niebieskie) ida do pinow pin 12 i 13. Pod pin 15 podlaczamy +12V po stacyjce.

Dodatkowo kabel bialy czyli PIN 1 z fotela pasazera idzie oryginalnie do brazowej wtyczki "C" w sterowniku centralnej elektryki:

Pozatym ja sciagnalem cala wykladzine zeby ulozyc kable jak w oryginale. Przewody miedzy fotelami ida podszybiem, ale to tez detal.

Ponizej: zdjecia wtyczek:

Wtyczka Kierowcy:

Brazowy-masa
    Niebieski-potencjometr w sterowniku climatic/climatronic oraz PIN 7 we wtyczce pasazera.
    Czerwono brazowy -zasilanie z fotela pasazera (PIN 3 we wtyczce pasazera)

Wtyczka Pasazera.

Bialy-Boardnetz
    Niebiesko- zielony- sterownik climatic/climatronic
    Czerwono brazowy- zasilanie fotela kierowcy (PIN 10 we wtyczce kierowcy)
    brazowy-masa
    Czerwono-zielony- zasilanie calej instalacji z bezpiecznika nr. 37 ze skrzynki bezpiecznikow.
    Niebisko bialy-sterowniku climatic/climatronic

Ja stosowalem wiazke wytargana z samochodu. W obiegu sa jednak do kupienia nowe wiazki, ja np. taka zanabylem u forumowego kolegi superbmana. Niestety te nowe wiazki wymagaj malej przerobki:

Wtyczka Pasazera:

Niepotrzebne, mozna (trzeba?) uciac/wyjac:
    PIN 8 kabel bialo czerwony
    Pin 9 masa brazowa
    Dodatkowo sa dwa kable pomaranczowe. Nalezy wyjac oba. Jeden mozna wlozyc w pin 1 i podpiac go pod pin 1 we wtyczce C centralnej elektryki.

Wtyczka Kierowcy:

Niepotrzebne piny 8 i 9 . analogicznie bialo czerwony i masa

Zostaw komentarz:

Pracuję...